Disse bilene kommer vi til å se flere av på veiene i Hammerfest

Gagama Elektro får overlevert tre Proace Electric i Hammerfest.

I Hammerfest startet Harila året med å overlevere tre splitter nye elektriske varebiler til elektrikerbedriften Gagama Elektro. Selger Stein-Tore Lund tror flere lokale bedrifter vil følge etter. 

Toyota er tilbake for fullt i varebilmarkedet, og I 2020 økte Harila i Hammerfest salget av varebil med 45 prosent sammenlignet med året før. Med Proace Electric på plass, og Proace City Electric som kommer til høsten, tror Stein-Tore Lund at salget av elektriske varebiler vil utgjøre rundt 10-15 prosent av det totale salget. 

– Tallet vil nok stige etter hvert som flere produkter kommer på markedet. I løpet av tre år vil vi se en formiddabel økning, sier Stein Tore Lund.  

Store økonomiske fordeler

Toyota Proace Electric er Toyotas første helelektriske varebil. Modellen har en rekkevidde opptil 330 km, og nyttlast og hengervekt på et tonn. De tre første eksemplarene solgt i Hammerfest gikk til elektrikerbedriften Gagama Elektro, som nå har tre nye Proace Electric i bilparken sin. 

Bilparken deres teller 40 biler, og elektrikerbedriften kjører mellom 400- og 500.000 kilometer i året. 

– Det er helt klart mye å spare i driftskostnader ved å velge nullutslippsbiler. I tillegg er det gode støtteorndinger ved kjøp av elektriske varebiler, sier Even Sageng, daglig leder av Gagama Elektro. 

Tre Proace Electric forlater Harila i Hammerfest - på vei til sine nye eiere.

Et grønt eksempel 

Også miljøaspektet er viktig for valg av biler. Bedre elbiler og forbedret ladeinfrastruktur gjør det mulig for bedriften å ta inn elbiler i driften. 

– Vi ønsker vi gå foran som et godt eksempel med å velge elektriske biler. Som Miljøfyrtårn-bedrift er det å finne gode bærekraftige løsninger for bedriften en del av strategien vår, sier Inger Lise Svendsen, markedssjef i Gagama Elektro.

Stadig flere ladere

 Stig Gunnar Lyngmo, prosjektleder i elektrikerbedriften, forteller at bedriften selv har vært med på å montere flere ladere for sine kunder i Hammerfest. Selv kjører han elbil på privaten, og mener ladenettet i Hammerfest er godt utbygd. 

– Infrastrukturen i Vest-Finnmark er også betydelig forbedret, og det blir stadig lettere å kjøre lengre, sier han før han understreker: 

– Men man bør lade når man kan, ikke når man må. 

Planlegger flere elbiler

De tre nye elektriske varebilene skal i første omgang brukes av prosjektlederne, som skal teste ut bilene i byen. Etter hvert er tanken at flere av de til sammen 40 bilene i bilparken skal byttes ut. 

– Nå skal vi teste ut elbilene i jobben, og skaffe oss erfaringer. Så skal vi se om vi kan få en større andel av bilene over på el etter hvert som markedet utvikler seg, sier Even Sageng, daglig leder av Gagama Elektro. 

 

Dette er Toyota Proace Electric

Toyota Proace Electric

Proace Electric kan laste opp mot ett tonn, og kan trekke like tungt. Den har en elektrisk rekkevidde på 330 km, og siden batteriet ligger under gulvet har den god plass og lavt tyngdepunkt. Få full oversikt og komfort med 360 graders ryggekamera, Apple CarPlay/Android Auto og nøkkelfri låsing. Den kommer i flere lengder, og leveres med Xenon hovedlys og fabrikknavigasjon så du enkelt finner nærmeste ladestasjon. 

  • Ingen avgifter ved kjøp.
  • Inntil 37.000 kroner i Enova-støtte 
  • Meget lave drivstoffutgifter
  • 30-45 minutter hurtiglading

Les mer om bilen her >>