Elektrisk varebil til bedriften - bør du lease eller kjøpe?

Tekst: iNord
Nå er det elektriske varebiler som gjelder for Harilas mange næringskunder, og rundt 8 av 10 velger å lease.
– Vi har kommet ganske langt inn i det grønne skiftet nå i Norge, og vi ser tydelig at det blir mer og mer viktig for bedrifter å være med dette skiftet, sier næringsselger Rune Karlsen ved Harila i Tromsø.
– Mange bedrifter har i tillegg sertifisert seg som «Miljøfyrtårn», og da er det helt naturlig for dem å investere i elektriske kjøretøy, når de skal fornye bilparken, legger han til.
Hos Harila Tromsø kan de tilby to ulike elektriske varebiler for øyeblikket: Toyota Proace Electric og Toyota Proace City Electric. Sistnevnte er en mindre variant, særlig tilpasset urban kjøring.
Mot slutten av året venter de også en tredje modell, som Karlsen ser for seg vil slå godt an blant næringskundene.
Spare penger
I mer utfordrende økonomiske tider ser flere bedrifter at det er nødvendig å spare inn der de kan.
– Da kan en elektrisk bilpark hjelpe. Driftsmessig vil totalregnestykket være mer gunstig med elbil, enn en fossilbil, sier Karlsen.
– Og nå som bomstasjonene er på plass, og bompenger er et faktum i Tromsø, vil det dessuten være enda mer penger å spare på å gå elektrisk, fortsetter han.
Med gyldig avtale og bompengebrikke vil nullutslippskjøretøy under 3,5 tonn betale kun 4,8 kroner per bompassering utenom rushtid, og 14,4 kroner i rushtid. Bensin- og dieselbiler, samt ladbare hybrider må til sammenlikning betale 9,6 kroner og 28,8 kroner.
– I tillegg jobber Norge nå mot et mål om nullutslipp på alle nye biler innen få år. Da er det viktig å være med på «toget», legger Karlsen til.

Lease eller kjøpe?
Men så er spørsmålet: Bør man kjøpe, eller lease varebil?
– De fleste av næringskundene våre, jeg vil anslå 8 av 10, velger å lease, sier Karlsen.
– Det passer også godt i den tiden vi er inne i nå: I mer usikre økonomiske tider, vil det være desto viktigere for bedrifter å sitte på likviditet. Velger man å lease, slipper man å binde opp en stor sum penger i et kjøretøy.
For en stor og tung bedrift, med mange år på baken, og en solid økonomi i grunn vil det kanskje ikke bety så mye om man velger å lease eller kjøpe varebil.
– Men for en relativt ny bedrift kan det være svært betydningsfullt – kanskje avgjørende. Dersom man økonomisk balanserer på en knivsegg mellom lønnsomhet og risiko, kan det nemlig være klokt å ikke bruke likviditet på å kjøpe bil, men heller lease, og ta utgiftene måned for måned, sier Karlsen.
Utvikling
I næringssammenheng er det vanlig å lease varebiler i tre år. Det betyr at man etter de tre årene kan bytte seg opp til en nyere, og mer oppdatert modell.
– Men noen velger også å ha bilene i fire, eller fem år, forteller Karlsen.
– Ved å lease bil tar man ingen risiko når det gjelder bilens verdifall. Har du kjøpt en bil vet du ikke det endelige regnestykket før du har solgt den. Du kan definitivt ende med å tjene på å kjøpe bil, versus å lease, men da må du også akseptere usikkerheten.
Alle bransjer
I Tromsø selger, eller leaser Harila ut elektriske varebiler til nært sagt alle bransjer.
– Elektrobransjen var tidlig ute med elektriske varebiler, og i det siste har det vært veldig mange snekkere og tømrere som har skaffet el-varebil, forteller Rune Karlsen.
– Kundene er ofte skeptiske først, men når de først får prøvd bilene og opplevd teknologien, lurer de på hvorfor de ikke har skaffet elektrisk varebil tidligere.
I Harilas søsterorganisasjoner sørpå handler det kun om elektrisk nå, men i nord går det fortsatt litt i firehjulstrekk og diesel.
– Ikke alle synes det er så morsomt å gå elektrisk, men de gjør det fordi de må. Jeg tror det elektriske skiftet blir litt som alle endringer vi mennesker går igjennom: Vi venner oss til det! Det er ikke lenger som i «gamle dager», men det er nettopp derfor det heter «gamle dager» også. Vi må fremover, og bil er en av de tingene vi må lære oss å tenke annerledes på.
Nysgjerrig på elektrisk varebil? Ta kontakt med en næringsselger i ditt nærområde.