Stadig flere gjør som Roar og velger elbil på jobben

Sist endret
Onsdag, mars 30, 2022
Maritim Sveiseservice i Tromsø med sin Proace Electric

Det er tre gode grunner til at stadig flere elektriske varebiler ruller ut fra Harila: Lavere kostnader for firmaet, en behagelig arbeidsplass og redusert klimautslipp. 

 

Toyota-forhandleren Harila opplever for tiden en enorm etterspørsel etter elektriske varebiler.

– Flere virksomheter har som mål å kutte utslipp, og da velger mange en overgang fra fossilt drivstoff til elektrisitet på kjøretøyene. Det grønne skiftet er definitivt kommet på bilfronten, sier næringsselger Rune Karlsen hos Harila.

Den elektriske utgaven av Toyota Proace er nå Norges mest kjøpte elektriske varebil.

– Den kompakte varebilen Proace City er også blitt svært populær, og nå som den er kommet i elektrisk utgave, ser vi en enda sterkere økning. Tidligere var 15-18 prosent av salget el, de siste månedene er 50 prosent av varebilene elektrisk, forteller Karlsen.

 

KLIKK HER FOR PRØVEKJØRING >>

 

Var skeptisk, ble helfrelst

Industribedriften Maritim Sveiseservice AS i Tromsø er en av mange bedrifter som nå er i gang med å skifte ut bilparken – fra tradisjonelt drivstoff og til elektrisk.

– Vi kjøpte i fjor sommer vår første elektriske bil, en Toyota Proace, og planlegger å gradvis skifte ut til elektrisk. Det er en del av miljøarbeidet vårt for å redusere utslipp, sier daglig leder Roar Karlsen i Maritim Sveiseservice. Han forteller om stor skepsis blant de ansatte, der de uttrykte redsel for rekkevidde og å kjøre bilen tom for strøm.

– Da bilen kom, oppdaget alle hvor god den er, og i dag er bilen førstevalget på alle våre serviceoppdrag i Tromsø. Den er varm når man setter seg inn i den, og man slipper å stå og skrape is av rutene.

Til serviceoppdrag flere timers kjøring unna Tromsø, velges fortsatt dieselbilen.

– Det er fortsatt litt knotete å få ladet enkelte steder, men jeg antar at i løpet av de neste årene vil det bli mye enklere overalt. Det vil også komme flere modeller av elektriske varebiler, som dekker alle behov, sier Roar Karlsen.

AB Elektro i Alta med sine elektriske varebiler fra Harila

Raskt oppvarmet bil

Hos elektrobedriften AB Elektro i Alta er de ansatte positivt overrasket etter at bedriften gikk til innkjøp av en elektrisk varebil, en Toyota Proace.

– Vi er veldig fornøyd med den elektriske varebilen, og ser faktisk ingen ulemper. Det startet som et prøveprosjekt for å kjøre el hvis det var mulig. Når vi skal kjøre fjelloverganger, velger vi dieselbil, men her i bygda er elektrisk et gullegodt alternativ, sier daglig leder Harald Farstad i AB Elektro.

Den elektriske varebilen har fast parkeringsplass nærmest inngangsdøra, og stadig oftere er det denne bilen som velges først.

– Den blir fort varm, og det er jo ikke noe minus her om vinteren. Det er en app som forvarmer bilen, slik at bilen er varm når man skal ut og kjøre. Noen var skeptiske til elbilen i starten, men mange har blitt overrasket over hvor god den er, smiler Farstad fornøyd.

 

Blitt elbil-fan

Han innrømmer at han også tidligere var skeptisk til elbil, men etter å ha kjørt ei stund, så har han skiftet mening.

– Jeg var blant dem som hadde rekkeviddeangst og tenkte at man ikke kom seg fram med elbil. Men helt ærlig, neste gang jeg kjøper bil privat, så blir det elbil. Det er helt prima. Også i bedriften vil vi kjøpe flere elbiler etterhvert.

Farstad har ikke regnet på hva bedriften sparer i drivstoffkostnader.

– Men det er lavere kostnad å kjøre el, selv med økte strømpriser. 

 

Får statlig støtte til innkjøp av elbil

Dersom bedriften din velger et elektrisk kjøretøy mottar du støtte fra Enova.

– Enova-støtten er en dynamisk ordning og kan være på opp mot 25.000 kroner, så det er et godt bidrag, sier næringsselger Rune Karlsen hos Harila. Det er ingen enkeltbransje som utpeker seg i valget av elektrisk varebil – tvert imot er det mange typer bedrifter.

For mange bedrifter er det viktig å få et grønt fotavtrykk og redusere klimautslipp. Offentlige etater har fått pålegg om at det kun er utslippsfrie varebiler som skal kjøpes inn.

– Toyotas varebiler finnes i mange ulike modeller og med flere motoralternativer. De nye dieselbilene har også gode systemer som reduserer utslipp. Vi hjelper deg gjerne med å finne bilen som passer deg og din bedrift, slik at du får jobben gjort på en best mulig måte, sier Karlsen.

Toyotas store utvalg i modeller gjør at uansett behov finner du en varebil som passer perfekt. I tillegg bygges det innredning som gjør at ditt nye kontor på fire hjul fungerer optimalt.

 

VIL DU PRØVEKJØRE VÅRE ELEKTRISKE VAREBILER? KLIKK HER >>