Slik gjør du bilen sommerklar

Fredag, juni 30, 2023

Skal du på langtur i sommer? Her er mekanikerens beste tips for å gjøre bilen klar for ferien.

Morten Tøllefsen er mekaniker på Harila, og har lang erfaring med å behandle bil og motor. Her er hans råd til bilister som skal på bilferie i sommer:

Dekk

Trykk

Først og fremst må du sjekke at det er luft i dekkene. Riktig dekktrykk finner du i bilens instruksjonsbok. Så går du over dem og ser at de ikke er helt utslitt.

Mønsterdybde

Mønsterdybden må minimum være 1,6 millimeter på sommerstid. Har de ikke lenger mønster anbefaler jeg å bytte. Det kan være greit å etterstramme skruene.

Utvendig

Lys

Nå er det sol og sommer, men det er viktig å ha lysene i orden. Se at pærene er i orden på alle lys, foran, bak og på sidene.

Slepekrok

Skal du trekke vogn eller tilhenger? Sjekk at kroken sitter fast og ser bra ut.

Utvendige fester

Kontroller at for eksempel takboks og sykkelstativ er festet tilstrekkelig. Riv og slit litt i festene og se at de sitter forsvarlig. Pass på at innholdet i takboksen ikke overskrider maksvekt.

Vindusviskere

Å kjøre gjennom «svenskeregn» med dårlige vindusviskere er kjedelig! Sjekk at bladene er i orden og ikke revet eller ødelagt.

Sikkerhet

Barnestol

Den må være riktig montert, uten slark. Sjekk at den sitter tight, og at beltet kan strammes og klikker på plass.

Setebelter

Ta en sjekk på alle belter, se at de ikke har krøll, kan trekkes ut og festes.

Pakking

Det blir som litt tetris. Stable bagasjen med de tyngste gjenstandene nederst, og sjekk at ingenting ligger løst eller høyere enn nakkestøttene på baksetet. Hvis du må bråstoppe så vil du unngå at ting kommer flygende gjennom bilen.

Vær obs på totalvekt og godkjent nyttelast som du finner i bilens instruksjonsbok.

Innvendig

Dashbord

Se at det ikke lyser noen varsellamper som ikke skal være der. Det kan være røde lamper eller motorlampe. Brukermanualen bør ligge i hanskerommet, og det er din beste rådgiver. Hvis det ikke står noe i den, er det bare å ringe verkstedet.

Klimaanlegg

Sjekk at aircondition og klimaanlegg er i orden og at det strømmer ut kald luft. Det er ikke så greit å kjøre på sommeren uten nedkjøling i kupeen. 

Ulyder

Ta kontakt med nærmeste bilverksted hvis det har dukket opp noen ulyder som ikke er naturlig.

Multimedia

Sjekk at Blutooth-tilkobling gjøres lett og at kartet på navigasjonen er oppdatert. Jo mindre du trenger å fikle med mens du kjører, jo bedre.

Kupé

Personlig er jeg ikke veldig glad i å kjøre på langtur med brusbokser og søppel flytende i bilen. Det kan være greit å rydde litt før man legger ut på tur. 

Væske

Spylevæske og vindusviskere

Fyll på spylevæske beregnet for sommeren. Å kjøre gjennom «svenskeregn» med dårlige vindusviskere er kjedelig! Sjekk at bladene er i orden og ikke revet eller ødelagt.

Motor

Peil motorolje ved behov og sjekk at det er kjøleveske på bilen. Moderne biler gir beskjed om dette.

Hvis du planlegger bilferie og vil ha full gjennomgang av bilen anbefaler Morten å ta en service før du legger ut på langtur. Da får du helheten dekket. 

– Vi tar ikke ferie. Her er vi på fra halv åtte til fire - så det er bare å booke time hos oss, sier Morten og ønsker en riktig god sommer.

Service, EU-kontroll, reparasjon eller hjulskift?