Hopp til innholdet
Åpent 08:00 - 16:00
Betongveien 3, 9515 Alta
Les mer
Åpent 07:30 - 16:00
Botnhågveien 31, 9300 Finnsnes

Harila Finnsnes fører følgende bilmerker

Les mer
Åpent 08:00 - 16:00
Finnmarksveien 56, 9602 Hammerfest

Harila Hammerfest fører følgende bilmerker

Les mer
Åpent 08:00 - 16:00
Skiferveien 2, 9511 Alta

Harila Motor (Alta) fører følgende bilmerker

Les mer
Åpent 08:00 - 16:00
Tanaveien 8, 9800 Vadsø

Harila Motor (Vadsø) fører følgende bilmerker

Les mer
Åpent 07:30 - 17:00
Skattørvn. 44, 9018 Tromsø

Harila Tromsø fører følgende bilmerker

Les mer
Åpent 07:30 - 15:30
Nordvarangerveien 652, 9802 Vestre Jakobselv

Harila Vestre Jakobselv fører følgende bilmerker

Les mer
Åpent 08:30 - 16:00
Skattørvn. 44, Tromsø

Lexus Tromsø fører følgende bilmerker

Les mer

Elbil

Skal du kjøre langtur med elbil? Da har Geir noen gode råd!

Geir Berg jobber som Toyota-selger på Harila i Tromsø, og elsker å kjøre langtur med elbil. Her er hans beste tips for sommerferien!

Flere og flere velger nå elbil, og for en del blir kanskje årets bilferie den aller første med elektrisk motor.

– Det finnes jo en del forskjeller på det å dra på langtur med elbil versus diesel-, eller bensinbil, sier Geir Berg, Toyota-selger hos Harila Tromsø.

– Først og fremst kan det være lurt å planlegge ruta si litt bedre, hvis man kjører el, råder han.

Smarte apper

Selv kjører Geir Toyotas første egne elbil, Toyota bZ4X, som kom på tampen av 2022.

– Man trenger ikke å tilrettelegge ruta si bare fordi man kjører elbil. Det finnes alltid steder å lade! Det som derimot kan være lurt, er å planlegge i forkant hvor på ruta man ønsker å stoppe.

Selv bruker Geir appen Elton for å planlegge turene sine, men han understreker at det finnes en rekke ulike apper man kan benytte.

– Appene kan gjøre planleggingsbiten av bilturen mye lettere. I appen jeg bruker kan jeg legge inn hvilken bil jeg har, og hvilken temperatur det er ute. I tillegg legger jeg inn kjøreruta mi, og så foreslår appen hvor jeg kan lade, hvor lenge jeg burde lade, samt viser den tilgjengeligheten på laderne, forteller han.

– De fleste ladetilbyderne tilbyr også betaling gjennom appen.

Test hurtiglader

Er man helt fersk elbil-eier anbefaler Geir at man tester hurtigladere noen ganger før man drar ut på langtur.

– Det kan være greit å øve litt, slik at man vet hvordan man gjør. Å lade elbil er jo tross alt helt annerledes enn å tanke en bensinbil. Sørg for at du får til å legge inn kortet ditt, samt vet hvordan du starter og avslutter hurtigladinga, råder han.

Selve tankegangen rundt tankinga er også annerledes med elbil, enn med diesel-, eller bensinbil, minner Geir om.

– Kjører du en fossilbil fyller du gjerne tanken helt opp når du skal ut på langtur. Du fyller ikke ti liter, før du drar på bilferie liksom. Med elbil tenker man litt annerledes. Det er raskere å lade elbilen tidlig i ladesyklusen, enn seint. Det betyr at hvis du vil ha fullt batteri hver gang du lader, vil det ikke være effektiv tidsbruk.

Geir minner om at ladeappene gjerne kan anbefale også hvor lenge man burde lade.

– Det er mye mer tidseffektivt å lade det du trenger for å komme deg til neste ladepunkt. Selvsagt også med en buffer – en sikkerhetsmargin! Da vil du spare mye tid underveis på reisen din, sier han.

Det vil også finnes mulighet for destinasjonslading underveis, enten på kjøpesenter, eller hotell.

– Skjer det noe uforutsett som gjør at du ikke når fram til en hurtiglader, vil det som oftest alltid finnes mulighet til å få seg litt strøm.

Komfort

Geir tipser om å alltid ha med en reservelader – en nødlader, i bagasjerommet.

– I tillegg kan det være lurt å ta med en vanlig ladekabel. Begge disse ledningene følger med bilen når du kjøper den, sier han.

Foruten disse – kanskje åpenbare – punktene mener Geir det er nok en stor forskjell på å reise på ferie med elbil, i stedet for fossilbil:

– Og det er komforten! Det er utrolig behagelig å reise på tur med elbil. Det er helt stille, ingen eksos, masse krefter, og rett og slett bare «smoothness», mener han.

Geir opplever at enkelte er redde for å benytte for eksempel klimaanlegget i elbilen på langtur, fordi de frykter at det skal gå kraftig ut over rekkevidden.

– Men det trenger man ikke å være redd for – det går helt fint å benytte komfortfunksjonene i bilen underveis, sier han.

Toyota bZ4X som feriebil

Geir har eid sin Toyota bZ4X i rundt et halvt år, og har blant annet kjørt påsketur til Levi med den.

– Da brukte vi faktisk ikke mer enn til sammen 25 minutter på lading hver vei! Og da var vi fem personer i bilen, og hadde takboks, forteller han.

Som feriebil mener Geir Toyota bZ4X passer utmerket – også for større familier.

– Selv har jeg tre barn, og dette er en super familiebil med god bakseteplass. bZ4X er en komfortabel og romslig SUV med bra bagasjerom, høy nyttelast, firehjulstrekk og topp fremkommelighet. Den er passelig sprek, og utrolig deilig å kjøre!

Bilens multimediasystem har full kompatibilitet med Apple CarPlay og Android Auto, slik at du kan spille dine egne spillelister og favoritt-podcaster gjennom hele bilferien.

– Og lyden er helt kanon!

Nå får du 1,95% fastrente på leasing av Toyota bZ4X.